Constructorii sunt foarte importanti atunci cand se pune problema pretului unie case la rosu sau al unei case ce cuprinde toate finisajele. Diferenta dintre constuctorul firma de constructii si constructorul echipa de muncitori exista si este importanta insa nu este relevanta acestui articol. Prin constructor ma voi referi la amandoi deopotriva.

Un constructor nepriceput genereaza costuri suplimentare prin durata mare a constructiei si prin numeroasele lucrari ce trebuie refacute. Nu te bucura la un constructor ieftin daca acesta pune cantitati impresionante de materiale la zidarii, tencuieli, arunca rigips si izolatie pentru ca nu stia sa o croiasca bine, darama gresia si faianta scumpa care ti-ai ales-o cu grija pentru ca a montat-o stramb, etc.Acest tip de constructor poate face stricaciuni extrem de costisitoare daca nu executa structura corespunzator. Nu vrei sa locuiesti intr-o casa care are segregari in stalpi indiferent daca a avut un pret mic sau daca a fost foarte scumpa. Sa demolezi si sa construiesti din nou nu te costa dublu ci de 3-4 ori mai mult!

Un constructor rau intentionat iti ia un avans dupa care dispare. Pretinde o suma de bani dupa care spune ca nu iti poate ridica casa asa cum vrei tu la banii astia. Unii incearca sa te determine sa faci cine stie ce modificari costisitoare la casa sau sa iti vanda cine stie ce materiale de constructii care le au ei pe stoc. Este un tip de constructor poate chiar mai periculos decat cel nepriceput care in principiu vrea sa faca treaba buna dar nu poate si nu stie cum.

Un constructor bun slaveaza costuri.In primul rand nu te incarca cu costuri nejustificate si nu isi pune un profit nejustificat. Preturile constructiilor realizate de acesti constructori sunt mici.In al doilea rand prin viteza de executie, buna planificare, folosirea corespunzatoare a materialelor iti reduce pretul constructiei. Cumparand la timp si numai ce trebuie, aruncand putine materiale si materii prime, folosind corespunzator forta de munca constructorul poate reduce pretul casei si cu 10%.Un astfel de constructor transfera catre tine o mare parte a discountului pe care il primeste de la furnizori la achizitionarea materialelor de constructii. Asta poate insemna usor 10-15% mai ieftin decat poti tu cumpara.Nu in ultimul rand iti poate propune diverse imbunatatiri in executia casei. Poate proiectantii nu s-au gandit prea bine la anumite aspecte si el poate usura munca sau folosi mai putine materiale pentru acelasi rezultat. Asculta-l si decide in functie de interesele tale si priceperea lui dupa ce te sfatuiesti si cu proiectantii.