Amenajari Exterioare

Este foarte important sa reparam si sa dam un aspect proaspat elementelor de exterior, īn primul rānd fatadei, mai ales ca noua legislatie obliga proprietarii īn acest sens.Dar sa nu uitam nici de lemnul de la terasa si gradina. Fatada a avut īntotdeauna atāt un rol estetic, dānd nota personala exterioara a casei, cāt si unul practic, prin protectia pe care o asigura casei fata de actiunea agentilor exteriori si a razelor solare, īn special a celor UV. De aceea, este importanta nu numai culoarea, ci si calitatea vopselei folosite. Microporozitatea este si ea importanta, suprafata fatadei necesitānd sa fie permeabila pentru vaporii fini, fara a lasa īnsa apa sa patrunda. Substantele din atmosfera, ce pot patrunde odata cu apa, duc la fenomene de coroziune, fisurare si cojire. Legat de permeabilitate, absorbtia capilara a suprafetei fatadei trebuie sa fie mai mica de 0,5 kg/mp.

Pentru fatade se pot folosi mai multe tipuri de vopsele. Cele acrilice au avantajul ca se pot dilua cu apa. Aceasta se poate face si cu solventi, dar timpul de uscare devine mai lung. Aplicarea este usoara, iar capacitatea de acoperire e mare, avānd si un aspect fungicid si algicid. Vopselele naturale au avantajul ca sunt compuse din elemente biodegradabile (ulei de in, de exemplu), liatii se bazeaza pe rasini naturale, iar pigmentii sunt minerali sau pe baza de tincturi vegetale. Un liant foarte eficient, conferind īn plus nuante naturale, este praful de calcar, care este plastic, elastic, permeabil īn realizarea tencuielilor si ofera izolatie termica si fonica, reducānd riscul la fisuri. Acestea pot aparea chiar si īn cazul unei constructii noi, important fiind īnsa ca ele sa nu se transforme īn crapaturi.

Culoarea are o importanta speciala atāt pentru fatada, cāt si pentru casa, īn special din punct de vedere estetic. Pe lānga faptul ca protejeaza zidaria, aceasta poate influenta si regimul termic al casei. O fatada de culoare alba reflecta īn totalitate radiatiile, īn timp ce una verde absoarbe radiatiile albastre si rosii, avānd astfel un aport caloric. Culorile au efect si asupra insectelor: mustele evita culoarea albastra, iar tāntarii sunt atrasi de suprafetele galben-portocalii.